top of page

Kipu voi olla läsnä kesälläkin

Kaunis aurinkoinen kesä, lämpimät rantakelit ovat saaneet Suomen liikkumaan. Pyöräilykausi on parhaimmillaan, mikäs sen mukavampaa kun viilettää paahteessa tuulenvire vasten kasvoja silmäillen kesäisiä peltomaisemia. Toisaalla suppaileva kansa viettää tuntikausia järvillä tasapainoillen laudan päällä. Ellet ole kokeillut, se onkin muuten varsin kovaa liikuntaa se.Yhtäkkinen urheiluinnostus tuo mukanaan lieveilmiöitä, kuten nivelsärkyjä, lihasten kolotuksia ja kramppejakin. Koville joutuneet lihakset kaipaavat lepoa. Kiputilanteita voi ennaltaehkäistä tukemalla elimistön toimintoja tutkitusta tehokkailla ravintolisillä.


Useimmat ovat tietoisia kurkumiinin, kurkuman aktiivisen yhdisteen, vaikutuksesta kivunlievitykseen. Tehokkaana tulehdusta ehkäisevänä ja antioksidanttina kurkumiini toimii monien eri reittien kautta kehossa pysäyttäen kivun tunteita, lihas- ja nivelvaurioita, joita tulehdus ja oksidatiivinen stressi voivat aiheuttaa.


Eräässä tuoreessa katsauksessa todettiin, että henkilöille, joilla on harjoitusrutiineja tai jotka ovat aktiivisesti mukana urheilussa, kurkumiini on erinomainen lisä päivittäiseen hoitoon auttaakseen lihaksia paranemaan nopeammin, parantamaan yleistä suorituskykyä ja käsittelemään harjoituksen muita fyysisiä ja psyykkisiä puolia.


Toisessa katsauksessa raportoitiin samankaltaisia havaintoja kurkumiinista, mikä osoitti, että yksilöt, jotka ottivat kurkumiiniuutetta ennen ja jälkeen harjoituksen, paransivat suorituskykyä ja vähensivät lihasvaurioita.PhenoCurin vaikuttavat aineet ovat vahva kurkumiiniuute, Boswellia serrata -uute ja aminohappo DL-fenyylialaniini.

Kurkumiini yksinään imeytyy varsin hitaasti, ja usein hyviä hoitotuloksia joudutaankin odottamaan pitkään. PhenoCurin ainesosat toimivat yhteistyössä keskenään ja tämän vuoksi se vaikuttaa jo muutamassa tunnissa. PhenoCurin terveysvaikutukset ovat myös huomattavasti moninaisemmat moneen muuhun kurkumavalmisteeseen verrattuna.


Boswellia serrata vahvistaa kurkumiinin vaikutuksia. Se ehkäisee tulehdusta aiheuttavien entsyymien toimintaa kehossa. Se on myös nivelterveyden edistäjä, tukien nivelten joustavuutta.


DL-fenyylialaniini ehkäisee endorfiinien, ”hyvänolon hormonien” hajoamista aivoissa. Endorfiinit ovat tärkeitä, sillä ne lisäävät kivunsietokykyämme. DL-fenyylialaniinin vaikutuksen voi myös kokea kohentuneena mielialana!


Linkit:

Suhett LG, de Miranda Monteiro Santos R, Silveira BKS, Leal ACG, de Brito ADM, de Novaes JF, Lucia CMD. Effects of curcumin supplementation on sport and physical exercise: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(6):946-958. doi: 10.1080/10408398.2020.1749025. Epub 2020 Apr 13. PMID: 32282223.


Fernández-Lázaro D, Mielgo-Ayuso J, Seco Calvo J, Córdova Martínez A, Caballero García A, Fernandez-Lazaro CI. Modulation of Exercise-Induced Muscle Damage, Inflammation, and Oxidative Markers by Curcumin Supplementation in a Physically Active Population: A Systematic Review. Nutrients. 2020 Feb 15;12(2):501. doi: 10.3390/nu12020501. PMID: 32075287; PMCID: PMC7071279.

Koko artikkeli:

34 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page